Pelletti­lämmittäjän tarkistus­lista

pellettilämmittäjä-ja-poltin

Tarkista vähintään nämä ennen talven tuloa

Syksy usein säikäyttää puulämmittäjän. Tiedossa on paljon puutöitä ja kesäkin on mennyt osittain talokohtaisen savotan parissa. Pellettilämmittäjille tilanne on kuitenkin paljon helpompi. Nykyaikaiset pellettitakat, -polttimet ja -kattilat sopivat mainiosti kaikenkokoisten kiinteistöjen päälämmönlähteeksi. Nykyiset lämmitysjärjestelmät ovat pitkälle automatisoituja ja helppohoitoisia. Pellettilämmittäjänkin olisi kuitenkin hyvä ottaa huomioon muutamia asioita jo ennen talven tuloa!

Pellettijärjestelmät eivät ole identtisiä

Pellettilaitteiston huoltotoimenpiteet vaihtelevat hieman laitetyyppien mukaan. Kannattaa katsoa yksityiskohtaiset ohjeet oman lämmityslaitteistonsa käyttöohjeista. Normaalisti käyttäjän itse tehtävät puhdistushuollot ovat tuhkan poisto ja kattilan tulipintojen puhdistaminen.

Hyvä lämmittäjä vie tuhkatkin pesästä

Pelletti palaa todella puhtaasti, joten palaessa tuhkaa syntyy hyvin vähän. Laitteesta riippuen tuhkatila tulee tyhjentää muutaman kuukauden tai puolen vuoden välein. Tuhkatila kannattaa tyhjentää ja siistiä kunnolla ennen kylmien tuloa. Myös tulipinnat kannattaa siistiä perusteellisemmin. Vaikka työ tulisi tehdä talven aikana vielä muutaman kerran, niin tuhkatilan ja tulipintojen puhdistaminen huolella vie vain puoli tuntia ja auttaa havaitsemaan mahdolliset viat. Ne ehtii vielä korjata ennen tulevia pakkasia.

pellettitaka-ja-perhe

Turvallisuus ensin

Harvoin sitä mieltää omaa pihaansa tai kotiaan vaaralliseksi, mutta totuus on että suurin osa onnettomuuksista sattuu omalla tontilla. Muutama pieni vinkki tekee pitkässä juoksussa ihmeitä aikaan.

  • Varmista että siilon täyttöputki on riittävän matalalla tai sen vieressä on kiinteät portaat tai työtaso. Siilon täyttöön tarkoitettu letku painaa paljon, joten kuljettajan ei ole turvallista työskennellä huterilla tikkailla.
  • Hiekotushiekkaa on hyvä pitää vaikka autotallissa varalla, mikäli toimitus osuu hyvinkin liukkaaseen ajankohtaan.
  • Siilossa työskennellessä, muista että suljettu siilo on aina tuuletettava kunnolla, ennen sisään menoa! Muussa tapauksessa siellä voi olla vaarallisia kaasuja tai happivajausta. Siilotyöt on suositeltava tehtävän aina jonkun toisen läsnäollessa.

Siilon tarkistus

Tarkista aina ennen pelletin tilausta, että siilo on ehjä ja kaikki rakenteet, saumat ja kouru sekä törmäysvaimennin ovat kunnossa.Kerran vuodessa on hyvä käyttää rauhassa aikaa perusteelliseen tarkastukseen. Tyhjentyneen siilon nurkkiin sekä mahdollisen pohjalaatikon alle pelletistä kertynyt hienoaines kannattaa poistaa, sillä polttimeen pakkautuessa pieni puru saattaa laavautua. Pellettiä kannattaa tilata vain sen verran, kuin siiloon mahtuu. On hyvä muistaa, että siilon niin kutsuttu hyötytilavuus toteutuu vain, jos pelletti on jakaantunut siiloon täysin tasaisesti. Eli yksinkertaistettuna viiden tonnin siiloon saattaakin mahtua vain 4,5 tonnia pellettiä kerralla.

isä--ja-lapsi-pihalla

Rekkamiehen paluu

Huolehdi, että rekan on helppo saapua pihalle. Kesän aikana ympäristö voi muuttua huomaamatta. Ajoreitin alle kallistuneet tai kasvaneet oksat kannattaa karsia. Myös monivuotisten kasvien istutukset kannattaa merkitä esimerkiksi aurausmerkeillä tai kepeillä. Näin pihaan ajava rekka huomaa ajorajoitukset lumenkin alta.

Tilatessasi pellettiä, varmista että valitset luotettavan toimittajan. Varsinkin kovilla pakkasilla monen toimittajan kalusto voi olla kovilla ja vain muutaman rekan varassa. Meillä on laaja kuljetusyrittäjien verkosto, joten toimittavia tahoja on useita.

Tavaran laatuun kannattaa kiinnittää myös huomiota. Meidän toimituksissa voit pyytää kuljettajaa puhaltamaan laatunäytteen, jos haluat. Muista kuitenkin, että pelletin luontaisiin ominaisuuksiin kuuluu osittainen hajoaminen, joten pellettitoimituksessa on aina mukana hieman hienoainesta.

asiakas-ja-pellettikuski-kavilla

Osta meiltä pellettiä

Meiltä voit hankkia Paremman Palvelun pelletit pakattuna tai irtona suoraan verkkokaupasta erilaisilla maksutavoilla. Toimitamme tuotteet kaikkialle Suomeen!

Haluatko kysyä lisää tuotteista?

Myyntipalvelumme palvelee sinua maanantaista perjantaihin klo 8–16.

Suomeksi 020 341 400

Vi betjänar dig även på svenska 020 341 300

myyntipalvelu@vapo.fi